Team Supporter

Teamcanvas: De neuzen dezelfde kant op

In de wereld van teamwork is er één cruciale waarheid: voor succesvolle samenwerking moeten alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Of het nu gaat om een bedrijfsteam, een sportteam of een projectgroep, de kracht van een team komt tot uiting wanneer alle leden zich inzetten voor een gemeenschappelijk doel, dezelfde ’team-taal’ spreken en weten wat ze aan elkaar hebben. 

In deze blog duiken we dieper in op een tool die hier enorm bij helpt: Het Team Canvas.

Teamcanvas vs. Business Model Canvas

Het Teamcanvas is afgeleid van het Business Model Canvas, een tool die wordt gebruikt om het businessmodel van een organisatie te visualiseren en te analyseren. Het Business Model Canvas bestaat uit verschillende secties die verschillende aspecten van een bedrijf vertegenwoordigen, zoals klantsegmenten, waardepropositie, kanalen, klantrelaties, inkomstenstromen, key resources, key activiteiten, key partners en kostenstructuur.

Het Teamcanvas maakt gebruik van een vergelijkbare structuur, maar richt zich specifiek op teams. Het vervangt de bedrijfsspecifieke elementen door aspecten die relevant zijn voor teamdynamiek, zoals doelen, waarden, sterke punten, uitdagingen, rolverdeling, communicatie en teamactiviteiten. Zo biedt het Teamcanvas een gestructureerde aanpak voor het begrijpen en verbeteren van de dynamiek binnen teams, net zoals het Business Model Canvas dat doet voor organisaties.

Wat is het Teamcanvas

Het Teamcanvas is een visueel hulpmiddel dat is ontworpen om teams te helpen hun doelen te begrijpen, hun sterke punten te identificeren en hun zwakke punten aan te pakken. Het is een eenvoudig maar effectief raamwerk dat is gebaseerd op visualisatie en samenwerking. Het stelt teams in staat om op een gestructureerde manier te reflecteren en te communiceren over hun onderlinge relaties, waarden en doelen.

Het canvas is opgebouwd uit verschillende secties die elk een specifiek aspect van het team vertegenwoordigen. Door deze secties in te vullen, kunnen teamleden een diepgaand begrip ontwikkelen van hoe ze samenwerken en waar verbeteringen mogelijk zijn.

 

De onderdelen van het Teamcanvas:

Collectieve Ambitie

Wanneer gebruik je de Teamcanvas

Over het algemeen kan de Team Canvas worden gebruikt in elke situatie waarin het belangrijk is om de dynamiek binnen een team te begrijpen, te verbeteren en te optimaliseren. Het is een flexibel instrument dat kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en doelstellingen van het team. De belangrijkste momenten om het Teamcanvas te updaten zijn: bij de vorming van een nieuw team, bij het oplossen van teamconflicten, bij het verbeteren van teamprestaties, bij veranderingen binnen een team.

Hoe ziet de Team Canvas template er uit?

Nu zouden we uitgebreid per sectie kunnen uitleggen wat er moet worden ingevuld, maar dat is nu het mooie van het Teamcanvas, dat wijst zichzelf als je het er bij pakt. Download hier onze versie en de juiste vragen staan er al in.

Het gesprek is het doel, niet het canvas zelf.

Het doel van het canvas is niet een perfect plaatje en er is ook geen goed of fout ingevulde canvas. Het Teamcanvas moet het team ondersteunen om elkaar te begrijpen, af te stemmen waar je als team naar toe wilt en als te team te beseffen wat je al hebt en wat je nog moet ontwikkelen. Het Teamcanvas dwingt je om de uitkomst van deze gesprekken vast te leggen, zodat je toekomstige beslissingen en acties kunt (her)ijken.

Teamcanvas & Team Supporter

Er komt uiteraard meer kijken bij een professioneel team dan alleen een ingevulde Teamcanvas, maar zoals besproken is het een fantastisch hulpmiddel om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hiermee dek je al vele facetten van een gezonde teamontwikkeling. In de Team canvas template hebben we de Team Supporter onderwerpen die door het canvas worden opgepakt toegevoegd. Team Supporter bevat uiteraard meer onderwerpen, maar hiermee ben je al goed op weg. 

Team Supporter

Team Supporter biedt inzicht in alle thema’s en onderwerpen die bij Teamontwikkeling komen kijken. Deze zijn ondergebracht in 7 thema’s en meer de 35 onderwerpen. Wil je eens uitproberen hoe een scan van team Supporter er uit ziet?

Definitie:

Teamcanvas

Het Team Canvas is een visueel hulpmiddel dat wordt gebruikt om de doelen, waarden, rollen, communicatie en middelen van een team te identificeren en te verbeteren.