Team Supporter

Toolbox - Resultaatgericht samenwerken

Aantal personen

Onbeperkt

Tijdsbesteding

120 minuten

Wat heb je nodig?

De teamdoelen, flipovers, stiften.

Sturen op resultaat kan alleen als er goede afspraken zijn gemaakt. Enkel het hebben van doelen, is vaak nog niet voldoende. Deze gaan over het ‘wat’. Wanneer nog nodig, is het wél handig om de doelen te vertalen naar deelresultaten. Hierop is het makkelijker te sturen (kortcyclischer). Om goed te kunnen samenwerken, is het ook belangrijk om het ‘hoe’ uit te werken. Hoe willen we onze doelen met elkaar bereiken (welk gedrag willen we zien)?

Doel

Leren om resultaatgericht te werken.

Uitvoering

1. Leg uit waar deze afspraken toe leiden. Ze bieden een basis om op te sturen en elkaar over aan te spreken zodat jullie met elkaar je doelen behalen!

2. Start met het uitwerken van doelafspraken door de volgende vragen te beantwoorden : Welke doelen willen we komend kwartaal halen? Wanneer zijn we tevreden? (stel een norm) Wanneer moeten we in actie komen / hulpvraag stellen / bijsturen? Welke processen willen we volgen? Welke informatie is er nodig? (door wie?) Welke klanten dienen geïnformeerd te worden (door wie?)

3. Start met het uitwerken van gedragsafspraken door de volgende vragen te beantwoorden: Welk gedrag willen we als groep aanleren/versterken: inventariseren op flip-over (bijvoorbeeld ‘we spreken elkaar aan’) Van welk gedrag willen we als groep afscheid nemen: inventariseren op flip-over (bijvoorbeeld ‘we roddelen over elkaar’)

4. Maak vervolgens afspraken óver de afspraken (zoals resultaten, verantwoordelijkheden, werkafspraken, gedragsafspraken) door antwoord te geven op de vragen: Hoe leggen we de afspraken vast? Hoe helpen we elkaar? Hoe meten we of we het goed doen? Wanneer gaan we deze werkafspraken en de voortgang weer bespreken?

5. Bepaal samen welke afspraken niet meer nodig zijn omdat ze niet meer relevant zijn als aandachtspunt.

6. Leg de afspraken vast op 3 lijsten: Één overzicht met doelafspraken, één lijst van afspraken van gewenst gedrag, één lijst van afspraken over afspraken

Tips

  • Als de groep groter is dan 7 kun je ook kleinere groepen maken die aan elkaar de uitkomst van hun groep presenteren. Maak daarna een keuze met het gehele team over welke afspraak je gaat volgen.

  • Beperk het aantal afspraken tot 3-5 per lijst

  • Maak je afspraken zo specifiek mogelijk, dat helpt bij het geven van feedback

  • Herhaal deze oefening als er nieuwe afspraken nodig zijn en de oude niet meer nodig zijn

  • Plan momenten in waarop je de gemaakte afspraken evalueert, bijstelt en successen viert

Let op

Check of er voldoende teambinding en commitment op de doelen is wanneer je merkt dat teamleden zich niet volledig willen committeren aan de afspraken.

Wanneer zet je welke werkvorm in?

Hoewel het ook gewoon heel leuk kan zijn om met je team deze werkvorm uit te voeren is het natuurlijk het effectiefst om een werkvorm te gebruiken die aansluit bij de behoefte van het team. Dit is maar één van de vele werkvormen die er zijn.
Team Supporter helpt bij het bepalen van het niveau en behoefte van teams. Het geeft daarmee meer hulp bij het bepalen van de beste benaderingen voor een team en heeft meer dan 150 tips en werkvormen om te team te laten groeien. Wil je eens uitproberen hoe een scan van team Supporter er uit ziet?